fredag 27 maj 2011

Ingen ökad TBC-risk trots en åldrande befolkning

År 2009 inträffade 32 fall av tuberkulos bland äldre personer i Sverige. År 2025 tyder statistiken på att siffran kommer att sjunka till bara två fall i åldersgruppen 60-79 år.

Smittskyddsspecialisten Niclas Winqvist har i sin avhandling från Lunds universitet studerat TBC-förekomsten i Sverige. Att en TBC-infektion som ligger latent kan väckas till liv långt senare verkar mer ovanligt än man trott, konstaterar han.

Så sent som kring 1950 insjuknade mer än 10 000 svenskar i TBC varje år. Det är förhållandevis lika många som antalet TBC-sjuka i Indien. Indien står tillsammans med Kina och Afrika för de flesta tuberkulosfallen i världen idag.

Att TBC var så vanligt i mitten av förra seklet betyder att många av dagens äldre har fått smittan som unga. Om denna inte ledde till akut sjukdom kan den ha gett en så kallad latent infektion. Vid latent infektion kapslas bakterierna in av immunförsvaret men dödas inte. Därför kan sjukdomen bryta ut senare.
Men detta har inte skett i den omfattning man kunde befara med tanke på att många utsattes för smitta som unga. Niclas Winqvis tror därför att latent infektion kan läka ut.

Medan tuberkulosen nu håller på att försvinna bland svenskfödda i Sverige, så förekommer den bland nyanlända invandrare och flyktingar. Vanligast är den bland invandrare från Afrikas horn – Somalia, Etiopien, Eritrea och Djibouti.
Här finns det dock skillnader mellan olika delar av Öresundsregionen. Invandrare från Afrikas horn på den danska sidan av Öresund löpte åren 1995-2002 mer än fyra gånger så stor risk för tuberkulos än deras forna landsmän på den svenska sidan av Öresund.

Den viktigaste orsaken till detta är, enligt Niclas Winqvist, att flyktingarna i Danmark inte bott lika länge i landet som de i Sverige. Risken att insjukna är störst de första åren efter att man smittas. En annan förklaring är att flyktingarna är mer trångbodda i Danmark. Trångboddhet ökar risken att smittan sprids.

Niclas Winqvists avhandlingen heter "Dynamics of tuberculosis infection in Sweden".
Källa: Lunds universitet

1 kommentar:

  1. Jag vill använda denna gyllene möjlighet för att tacka chef Dr Wealthy för att bota min (DIABETES VIRUS) med sin örtmedicin. Jag har lidit av DIABETES Virus i 5 år nu, och sedan dess använde jag läkemedel som håller mig till idag, men en dag när jag surfar på Internet träffade jag ett inlägg om en dam som botades för DIABETES av Chief Dr Rika så jag bestämde mig för att försöka se om han kunde rädda mitt liv. Lyckligtvis för mig blev jag botad av honom. Jag kan inte sluta tacka honom för vad han har gjort för mig om du har liknande problem kan du kontakta honom via e-post: wealthylovespell@gmail.com

    Chief Dr Wealthy har botemedel mot alla typer av sjukdomslag, ring eller Whats App +2348105150446.

    SvaraRadera