En ny medicin mot stroke lovar att minska skadorna med hälften. Medlet som har utvecklats vid Lunds universitet kan vara klart hösten 2010.
- Neurokirurgerna är mycket entusiastiska och det är jag också, säger professorn i medicin Lars Edvinsson, som har tagit fram läkemedlet.
En stroke är antingen en blodpropp eller en blödning i hjärnan. I 85 procent av fallen gör det sig om en blodpropp.
Propplösande medel är effektiva om patienten kommer in i tid. Läkarna har tre timmar på sig. Men de flesta strokepatienter kommer för sent. Symtomen är inte lika tydliga som vid en hjärtinfarkt och inte alltid typiska ensidiga förlamningar.
Över tusen mediciner har utvecklats för att på olika sätt skydda hjärnans vävnader.
- De har inte haft någon effekt, säger Lars Edvinsson.
Själv har han siktat in sig på hur blodkärlen utanför området för den ursprungliga proppen eller blödningen (penumbra) i många fall reagerar. De drar ihop sig för att förhindra en större blödning. När blodförsörjningen stryps dör nervcellerna och följderna för patienterna kan bli mycket svåra, även dödliga.
- Reaktionen kommer några dagar efter den första händelsen, när patienten ser ut att ha hämtat sig, berättar Lars Edvinsson.
Hans läkemedel griper in i processen så att blodcirkulationen i penumbran hålls uppe och förhindrar att hjärnvävnad skadas.
Djurförsöken ser så lovande ut att medlet snart ska prövas på tio strokepatienter, alla med blödningar. Hos djuren har skadorna minskat med 50-60 procent.
Lars Edvinsson:
- Blödningar ger alltid svåra skador; hos patienter med blodpropp är variationen mycket större och därför är det inte etiskt försvarbart att pröva medlet på dem nu.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar