tisdag 1 juni 2010

Lag föreslås för vaccinationsprogram

Regeringen ska besluta om nationella vaccinationsprogram enligt lagstadgade kriterier. Ett hälsodataregister för vaccinationer inrättas hos Smittskyddsinstitutet. Det är några huvudpunkter i Vaccinutredningens betänkande, Ny ordning för nationella vaccinationsprogram (SOU 2010:39), som idag överlämnas till folkhälsominister Maria Larsson.

Vaccinationer är historiskt det mest kostnadseffektiva sättet att förebygga sjukdom. Nu introduceras nya vacciner för första gången på länge. De är dyrare än de tidigare använda. Hälsoeffekter och kostnadsbesparingar är inte lika tydliga som för äldre vacciner mot till exempel mässling och polio. Idag beslutar Socialstyrelsen om vaccinationsprogram, som ger stora kostnader i både staten, kommunerna och landstingen. Det finns dock inga regler om vad som krävs för att ett nytt vaccin ska tas in i ett vaccinationsprogram.

- Det är inte rimligt att en enskild myndighet ska besluta om stora utgif-ter och arbetskrävande insatser i stat, kommuner och landsting. Det finns behov att förtydliga ansvaret för kostnader och genomförande av vaccinationsprogram, säger regeringens särskilde utredare Bo Jonsson.

Utredningen föreslår därför en lag om nationella vaccinationsprogram. I lagen anges vad som ska krävas för att en ny vaccination ska kunna införas. Vidare anges att regeringen ska bestämma vilka sjukdomar som vaccinationsprogrammens ska omfatta. Dessutom föreslås att vaccinerna ska upphandlas och betalas av staten och att vaccinationer ska registreras i ett lagreglerat hälsodataregister.
Källa: Statens offentliga utredningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar