onsdag 2 juni 2010

Skruvad magsårsbakterie framgångsrik kolonisatör

Magsårsbakterien helikobakter pylori ser ut som en korkskruv. Formen förklarar varför bakterien är så bra på att slå rot i magsäcken.
Forskare har i åratal misstänkt att bakteriens skruvade form har att göra med att den trivs och frodas i magsäckens syrarika slemhinna. Nu anses hypotesen bevisad av forskare vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle.
De har identifierat en grupp av fyra proteiner som bildar bakteriens karaktäristiska form. När bakterien berövas proteinerna tappar den förmågan att fästa och orsaka inflammation i magslemhinnan. Den förlorade förmågan beror på att de inte längre kan skruva sig.
Försöken har gjorts på möss.
De fyra proteinerna finns också hos de bakterier som orsakar kolera och campylobakter jejuni (som också orsakar diarré). Forskarna tror därför att både helikobakter pylori och andra sjukdomar orsakade av bakterier som liknar dessa skulle kunna behandlas med nya läkemedel.
Helikobakter pylori är en svårbehandlad bakterie. Vaccin saknas och den antibiotikabehandling som ges idag försvagas i takt med att motståndskraft mot antibiotikan ökar.
Helikobakter pylori koloniserar magsäcken hos hälften av jordens befolkning och orsakar kronisk inflammation. Bakterien är smittsam men den exakta smittvägen är inte känd. Mer än 80 procent av bärarna förblir friska, tio till femton procent utvecklar magsår och/eller cancer. Cirka 70 procent av cancer i magsäcken kopplas till bakterien.
Den vetenskapliga artikeln publicerades 28 maj i Cell.
Källa: Prnewswire

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar