tisdag 1 juni 2010

Fler smärtreceptorer vid smärta i käkmusklerna

En stor del av den vuxna befolkningen lider av långvarig muskelsmärta. Hos ungefär hälften sitter smärtan i ansiktet och käkarna. Mellan tio och femton procent är drabbade, flest kvinnor. Förutom smärta och ömhet i käkmusklerna har de ofta huvudvärk och svårt att gapa.
Orsakerna är inte helt utredda och man vet inte heller varför kvinnor drabbas i högre utsträckning än män. En tänkbar förklaring är att långvarig käkmuskelsmärta beror på stress i kombination med tandgnissling. Det kan leda till att muskelvävnaden överbelastas och orsaka syrebrist till följd av otillräcklig blodcirkulation. Detta kan i sin tur frigöra inflammationsframkallande substanser, till exempel serotonin, som kan aktivera smärtreceptorer (5-HT3 receptorer). Blockering av dessa receptorer har i tidigare studier visats reducera smärta och ömhet hos patienter med fibromyalgi.
En ny doktorsavhandling vid Karolinska institutet visar att värken beror på att antalet smärtreceptorer i tuggmusklerna är ökade och att kvinnor har fler smärtreceptorer än män. Det är oklart om smärtreceptorer är en följd av smärtan i käkmusklerna eller om de orsakar den.
Avhandlingen visar också att smärtreceptorer kan blockeras med läkemedlet granisetron. Blockaden minskar muskelsmärtan och ökar smärttröskeln för tryck (ett mått på ömhet). I båda fallen var effekten dock sämre hos kvinnor än hos män.
Idag behandlas käkmuskelsmärta bland annat med bettskena och avslappnings- och rörelse-övningar, men alla patienter blir inte bra. Tandläkaren Nikolaos Christidis som gjort avhandlingen tror att granisetron eventuellt kan bli en kompletterande behandling.
Källa: Karolinska institutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar