Drygt var tionde förlossning tar längre tid än normalt åtta timmar. Det beror på att livmodern inte dras samman och/eller att livmodertappen inte mjukas upp. Forskare vid Lunds universitet tar fram ett läkemedel som råder bot på båda problemen.
För att ett fullgånget foster ska födas krävs dels att livmodern driver på och att livmodertappen mjukas upp, så att barnet kan komma ut. Inför förlossningen anpassar sig den blivande mammans kropp naturligt inför detta. Men hos tio till femton procent blir det problem.
Det kroppsegna hormonet oxytocin ges idag till gravida med inga eller svaga sammandragningar. Men det hjälper inte om livmodertappen inte mjukas upp.
- Livmodertappen består normalt av bindväv som bryts ner inför förlossningen för att släppa ut barnet och det är denna nedbrytning som ibland inte fungerar, berättar professor Anders Malmström.
Den enda lösningen är ofta akut kejsarsnitt.
- Men kejsarsnitt är inte bra, vare sig för mamman eller barnet, säger Anders Malmström.
Hans doktorand Anna Åkerud har i sina studier bland annat visat att gravida som fick heparin för att undvika blodpropp hade snabbare förlossningar än de som inte fick heparin. En kombination av heparin och oxytocin ökade sammandragningarna i livmodern.
Heparin kan inte ges till friska kvinnor eftersom det skulle öka risken för blödningar. Därför utvecklades en variant av ämnet med liten effekt på blodets levringsförmåga. Medlet som har patenterats under namnet Tafoxiparin har testats på 189 kvinnor med lovande resultat.
De flesta förlossningarna kortades till under tolv timmar och inga nyfödda drabbades av syrebrist, som annars är en risk när de blir mycket utdragna.
Nu ska nya studier göras för att säkra de första resultaten.
Arbetet med det nya läkemedlet har hittills tagit 25 år.
Anders Malmström:
- Det är mycket svårt att få fram forskningspengar till det här området och arbetet försvåras dessutom av att vi inte kan göra djurförsök. I det här fallet fungerar inte människor likadant som andra djur.
fredag 4 juni 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar