söndag 30 maj 2010

Träning bäddar för kärlek

Det är lätt att bli förälskad på gym. Själva träningen underlättar för starka känslor. Inte ens en kronprinsessa slipper undan när hjärtat slår och pulsen höjs. Personliga tränare står mitt i skottlinjen.

Förälskelser orsakas av kemiska reaktioner i hjärnan och det är i hjärnan som kärleken har sin hemvist, inte i hjärtat. Det bara känns så.
Redan de gamla grekerna visste att känslor upplevs genom hjärnan.
Den första förälskelsen är ett rus med samma symtom som sjukliga beteendestörningar. Omdömet är uruselt. Abstinensen är svår och längtan efter nya rus följer samma mönster som drog- eller spelberoende.
- Det är inte meningen att vi ska tänka under förälskelsen. Den är en biologisk drivkraft för släktet att föröka sig, säger Åke Pålshammar, neuropsykolog vid Uppsala universitet.
Känslohjärnan är fullt påslagen. Det område i hjärnan som manar oss att ta det lugnt växlas ner och det som stimulerar risktagande växlas upp. Belöningssystemet duschas av dopamin och andra signalämnen som höjer lusten och skapar behov av ständigt nya kickar.
- Vi vill ge efter, det är inget konstigt i det, säger Åke Pålshammar.
Att stå emot kan vara svårt nog i en oromantisk fikahörna på jobbet när vibbarna är rätt. I andra, pulshöjande, omständigheter är det nästan omöjligt att inte falla pladask. När hjärtat slår lite extra höjs hjärnans vakenhet för vad som är på gång och ökar kraften i känslorna. Det gäller också andra känslor som rädsla och ilska.
Spänning är en bra katalysator, liksom musik. Även en metronom som taktfast slår rytmen har samma effekt.
-Gym fungerar likadant, berättar Åke Pålshammar, som hade kronprinsessan i publiken en gång när han pratade om kärlekens kemi.
Så nu vet också hon varför det gick som det gick.
Victoria och Daniel var vuxna när de förälskade sig i varandra och förälskade vuxna är bättre än förälskade tonåringar på att tackla den tillfälliga förlusten av omdömet. Vuxna har erfarenhet att luta sig mot och även mogna frontallober, de som behövs bland annat för att hålla känslor i schack.
- Frontalloberna är inte mogna förrän i 20-25-årsåldern, säger Åke Pålshammar.
Följaktligen lever barn och tonåringar farligare än vuxna. De begriper helt enkelt inte bättre. Förälskade tonåringar riskerar att hamna i dåligt sällskap och förledas till handlingar som går emot deras natur. Sturebymordet är ett tragiskt exempel.
Då är det bra att ta ett steg tillbaka och försöka resonera kallt. Förr eller senare börjar vi ändå se den älskade för den han/hon är, inte som ett omöjligt ideal. Om förälskelsen överlever fasas dopaminet ut och ersätts av myspyshormonet oxytocin som arbetar för en varaktig relation.
Men det är en annan historia.

Robert Broberg: ”Man måste hej, man måste hej, man måste hejda sig, när man ser en tjusig tjej.”

Pascal: ”Hjärtat har sina skäl, som förståndet inte fattar.”

Francis Bacon: ”Det är omöjligt att vara förälskad och klok på samma gång.”

Okänd: ”Guld förblindar många; kärleken förblindar alla.”

Andra kändisar som föll för sina personliga tränare
Madonna, Nicolette Sheridan, Markoolio, Ingemar Stenmark, Julia Roberts, Demi Moore, Stephanie av Monaco.
Publicerad i Sydsvenskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar