onsdag 20 oktober 2010

Ny kunskap om demens


Region Skåne ska få ett centrum för kunskap om demens. Avsikten är att sprida kunskap om demenssjukdomar och vård av demenssjuka till hela regionen. Nu fungerar det utmärkt på en del ställen och sämre på andra.
- Det är viktigt att demenssjukdomar upptäcks tidigt eftersom det finns bra bromsmediciner som gör att man kan leva frisk förhållandevis länge, säger regionråd Gilbert Tribo (fp) ordförande för Närsjukvårdsberedningen.
För att lyckas med det krävs att det finns minnesmottagningar i alla delar av Skåne, där misstankar om demens kan undersökas.
- Nu har vi minnesmottagningar i alla delar av Skåne men det räcker inte. Det krävs även bra samarbete mellan primärvården och minnesmottagningarna, så att patienterna kommer rätt, säger Gilbert Tribo.
Samarbetet mellan primärvården och minnesmottagningarna är bra i Malmö och i nordöstra Skåne men behöver blir bättre på andra ställen.
- Sämst har det varit i nordvästra Skåne, säger Gilbert Tribo.
Det kunskapscentrum som Region Skåne nu har beslutat om får i uppdrag följa utvecklingen på området även utanför Skåne och se till att nya rön sprids i regionen. Centrumet ska placeras vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och finansieras i år med en miljon kronor. Till minnesmottagningarna har tidigare anslagits cirka 13 miljoner kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar