onsdag 24 november 2010

Rullande mottagning för cellprov på livmodern

Omkring 450 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer varje år. Tidig upptäckt räddar liv. Med projektet Rädda livmodern kommer kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö att söka upp de kvinnor som i dag inte kommer till cellprovstagning.

Bussen kommer senare att stå uppställd ute på Malmös torg någon dag varje vecka fram till maj nästa år. Premiären sker på Värnhemstorget torsdagen den 2 december klockan 13-16. Satsningen sker i samarbete med Region Skåne och Cancerfonden.

Skälen till att kvinnor inte kommer till cellprovstagning i samband med att de bli kallade kan vara många. Därför öppnar kvinnokliniken i Malmö dessutom mottagning för gynekologiska cellprovstagningar på kvällstid och vissa lördagar.
Om inte tiden passar har kvinnorna också möjlighet att komma till klinikens drop-in-mottagning. Detta gäller även kvinnor mellan 23 och 50 år som inte fått någon kallelse och som inte tagit cellprov de senaste tre åren.
Svaret på provet skickas hem inom sex veckor. Om provet visar sig vara bra räcker det med att ta cellprov vart femte år upp till 65 års ålder. Kostnaden är 120 kronor.

Upplysningar om när och var mottagningar för drop-in finns ges på telefon 040-33 79 26.

Källa: Skånes Universitetssjukhus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar