måndag 29 november 2010

Inflammation i hjärnan bakom depression


Deprimerade och självmordsbenägna personer har låga halter av stresshormonet kortisol i blodet och saliven. De har också ämnen i ryggmärgsvätskan som tyder på ökad inflammation i hjärnan. Fynden kan bidra till att utveckla nya metoder för diagnos och behandling av självmordsnära patienter.
Daniel Lindqvist, läkare vid Enheten för psykoimmunologi vid Lunds universitet lägger fram dessa resultat i sin doktorsavhandling. Han ingår i en forskargrupp som under ledning av docent Lena Brundin ser inflammation i hjärnan som en starkt bidragande orsak till depressioner. Detta är en ny teori som utmanar den gängse åsikten att depression enbart beror på brist på ämnena serotonin och noradrenalin.
I stället tror forskargruppen att inflammationen kommer först i utvecklingen av depression och att den i sin tur påverkar serotonin och noradrenalin.
En av artiklarna i Daniel Lindqvists avhandling visar att självmordsnära patienter hade ovanligt mycket inflammationsrelaterade ämnen (cytokiner) i ryggmärgsvätskan. Allra högst var halterna hos patienter som hade diagnosen egentlig depression eller som gjort våldsamma självmordsförsök, t.ex. försökt hänga sig.
Forskargruppen ligger nu i startgroparna för en behandlingsstudie baserad på sin teori. Deprimerade patienter ska behandlas med inflammationsdämpande medel i hopp om att deras symtom ska minska.
Lundaforskarna tror att det finns fler orsaker till inflammationen. Det skulle kunna vara en allvarlig influensa, en autoimmun sjukdom som reumatism eller en svår allergi som sätter igång processen. Troligen krävs också en ärftlig sårbarhet som gör somliga personer känsligare än andra.
Daniel Lindqvist visar även att deprimerade patienter med hög självmordsrisk hade låga nivåer av stresshormonet kortisol i blodet. Kortisolhalterna var också låga i salivprover från personer flera år efter ett självmordsförsök. Detta tolkar han som att de deprimerade patienternas psykiska lidande lett till ett slags "utbrändhet" av stressystemet med låga nivåer av stresshormon som följd.
Eftersom prov på blod och saliv är ganska enkla att ta och analysera, skulle kortisol och inflammationsämnen därför kunna användas som en markör för hur stor självmordsrisken och hur djup depressionen är.
Avhandlingen heter: "Redefining suicidal behaviour – Rating scales and biomarkers"
Källa: Lunds universitet
Foto: Fredrik J Vang

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar