onsdag 3 november 2010

Lägre risk för utlandsfödda att bryta höften

Utlandsfödda svenskar löper mindre risk att bryta höften än svenskfödda. Det visar en studie vid Geriatriskt utvecklingscentrum på Skånes universitetssjukhus i Malmö.
I jämförelsen ingår drygt 320 000 svenskfödda och 307 000 utlandsfödda människor. 22 000 av dessa personer fick en höftfraktur under åren 1987 till och med 1999.
De som var födda i Finland och Tyskland hade 24 procent lägre risk att drabbas av en höftfraktur än en svenskfödd. Men lägst risk av alla löpte de som kom från Centraleuropa, framförallt forna Jugoslavien.
Varför det är så kan forskarnas inte säga. Framförallt inte när det gäller varför Finland ligger under den svenska risken. Här har vi har ungefär samma kostvanor, samma motionsvanor, utsätts för nästan samma solstrålning och har en viss övervikt. Det senare kan skydda mot benfrakturer.
De människor som ursprungligen kommer från Centraleuropa har haft andra kostvanor, annan fysisk aktivitet än de stillasittande svenskarna. De har någon övervikt och en viss genetisk variation i förmågan att ta till sig D-vitaminer kan inte uteslutas.
Det är idag känt att det finns en genetisk variation i D vitaminreceptorer som påverkar aktivitet och effekt av D vitamin.
Fördelen av att vara utlandsfödd avtog med tiden.
Forskarna fann även att de utlandsfödda levde i genomsnitt två år kortare än de svenskfödda. De sökte mindre ofta vård under sitt sista levnadsår och hade kortare vårdtider.
Källa: Skånes universitetssjukhus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar