måndag 13 juni 2011

Vårdrelaterade infektioner minskar

Region Skåne fortsätter att förbättra sig och ligger nu för första gången med sina 8,2 procent under riksgenomsnittet på 9,2 procent.

Det visar en mätning som Sveriges kommuner och landsting gjorde i månadsskiftet mars/april i år. Mätningen omfattade 23.400 inneliggande patienter över hela landet varav 3.145 i Region Skåne. Syftet är att sporra sjukvården till förbättringar så att färre patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner, t.ex. urinvägsinfektioner, hud- och sårinfektioner samt lunginflammation.
Sedan 2007 tillämpas så kallade basala hygienrutiner och klädregler inom all vård och omsorg i landet, vilket också följs upp i mätningar. I år följer 64 procent av de anställda i landstingsvården alla regler, en ökning från 56 procent förra året. Duktigast i år är vårdpersonalen inom Östergötlands läns landsting. Region Skåne är något bättre än riksgenomsnittet.
Motsvarande siffra för kommunal vårdpersonal är 49 procent. I den mätningen deltog 39kommuner. Skånska Osby ligger över riksgenomsnittet på 68 procent, Bjuv under på 28 procent.
Mer om SKL:s kartläggning går att läsa på:
http://www.skl.se/vi_arbetar_med/halsaochvard/patientsakerhet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar